Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op donderdag 17 augustus 2017

Volg ons

4 Valkuilen die je moet vermijden wanneer je migreert naar de cloud

4 minuten, 3 seconden leestijd 4 Valkuilen die je moet vermijden wanneer je migreert naar de cloud

Maak niet de fout!

Geen overzicht van je apps, je bedrijf en kosten kunnen een grote fout zijn.

Fouten kunnen geld kosten. Het kan zelfs zo pijnlijk zijn dat het je tegenhoudt om verder te ontwikkelen in de toekomst. Natuurlijk is dat met bijna alle tech-gerelateerde veranderingen, maar IT verantwoordelijke zullen zeggen dat het normaal is en er kans is op fouten en valkuilen, ook al wordt hier op gelet. Een migratie fout kost een bedrijf geld en tijd, en kan de verwachte toename in efficiëntie en snelheid nadelig beïnvloeden, het kan zelfs leiden tot een minder hoge besparing. Deze punten en ervaringen kunnen een bedrijf tegenhouden om een grotere migratie te doen. Het kan zelfs ook nog zo zijn, dat het vertrouwen wegzakt in hun IT verantwoordelijke. Iets wat je niet wilt.

Er wordt ook wel gezegt “This is part of the learning curve”. Vervolgens wordt er gewezen naar de cloud als er iets mis gaat, terwijl er fouten zijn gemaakt in het proces. Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van de besparing en het resultaat wat je kan behalen, voordat je een migratieproces instapt. Doe je dit niet, zal ook de adoptie minder snel verlopen en kan je er een negatief beeld aan overhouden.

Het probleem komt deels doordat de cloud toch echt wat anders is dan de huidige IT oplossing. Denk aan dataopslag, app development etc.

Het mag dus duidelijk zijn, dat cloud anders werkt dan on-premise.

1. Geen overzicht van je apps voordat je migreert

De eerste fout die vaak wordt gemaakt bij een wat grotere partij is te vee in één keerl willen migreren naar de cloud. Zorg ervoor dat je eerst een overzicht krijgt van alle applicaties die binnen het bedrijf aanwezig zijn. Bepaal vervolgens met welk deel je wilt beginnen of je dit nou zelf doet of met een consultant. Maak bijvoorbeeld de verdeling in apps die je wilt migreren en apps die je wilt vervangen.

Het heeft vaak namelijk geen zin om een on-premise email applicatie te migreren, stap dan over naar een cloud based app, zoals Gmail van G Suite (Google). Dit is een goedkope maar erg efficiënte oplossing.

2. Vergeet geen bedrijfsanalyse te doen

Begin geen migratie zonder dat je een duidelijk beeld hebt wat de voordelen of winsten zullen zijn. Een applicatie naar de cloud verplaatsen klinkt eenvoudig, maar bedenk vooral waarom je dat wilt doen?

Tijdens de analyse zijn er een aantal vragen die gesteld moeten worden,

  • Moeten je apps goedkoper of sneller worden?
  • Hoe kan je de apps optimaliseren, zodat ze goedkoper en sneller werken?
  • Welke migratie tooling past hier het beste bij?

Je kunt zelf opzoek gaan naar tools door te googlen, maar kies dan niet de eerste die je tegenkomt, hier moet je even de tijd voor nemen. Of schakel een consultant in, die hebben er ervaring mee.

Daarnaast is het verstandig om te achterhalen wat de specs zijn van de applicaties. Voorbeeld; je wilt namelijk niet te veel voor opslag betalen terwijl het niet wordt gebruikt. Je kunt juist heel goed in de cloud voor alleen het gebruik betalen, je hoeft geen extra ruimte te reserveren voor de eventuele groei. Je betaalt in de cloud voor het gebruik op dat moment.

3. Kosten onderschatten

Natuurlijk, één van de meest voorkomende redenen is migreren naar de cloud om een besparing te realiseren.

Als apps zich in de cloud bevinden, hoeven bedrijven IT werknemers niet meer te betalen voor het managen van de mail, geen dure data centers, minder hardware kopen en alle applicaties operationeel houden.

Vergeet echter niet, dat migreren naar de cloud ook tijd en geld kost. Heb je een flinke database aan klantgegevens, dit kan dan tijd kosten om in de cloud krijgen.

Dan zijn er nog de IT medewerkers die tijdens de migratie meer werk moeten doen vanwege de implementatie. Als de implementatie is afgerond betekent het wel weer dat de IT medewerkers weer meer tijd over hebben dan ze hiervoor hebben gehad.

4. Stap niet in de verkeerde trein

Veel IT medewerkers weten waarschijnlijk nog niet veel van de cloud, zeker degene die hun eerste migratie nog moeten meemaken. Het vinden van IT medewerkers die wel kennis hebben van de cloud kan veel tijd en geld kosten. Zonder deze kennis, kan een migratie natuurlijk ook weer langer gaan duren of er kunnen problemen ontstaan.

IT medewerkers en managers kunnen ook een training krijgen over de cloud, hier kunnen consultants vaak goed bij helpen, zonder dat dit al te veel extra kosten met zich meebrengt. Hierdoor kan er inzicht gegeven worden hoe je applicaties kan gebruiken of zelfs moderniseren in de cloud.

Het gaat hier om het structuur van het bedrijf, dit moet dan ook goed uitgevoerd worden. Het kan ook nodig zijn dat de structuur van het bedrijf opnieuw vorm gegeven moet worden. Ook hier zou ik een consultant in de arm nemen.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Google

Google Workspace

Zoek je het nieuwe werken anno nu? Je wenst overal en altijd te kunnen werken om jouw productiviteit te verhogen en te versimpelen?

Lees meer!
Okta

Okta

Geeft je het overzicht van alle applicaties in het bedrijf, maakt het inloggen makkelijker en zorgt voor meer controle en veiligheid.

Lees meer!
Backup en archivering

Backup en Archivering

Je hoeft je geen zorgen meer te maken als er perongeluk data wordt verwijderd, je kunt dit op elk gewenst moment terug halen en je hebt zelfs onbeperkte opslag!

Lees meer!
Hardware

Hardware

Wil jij ook kunnen werken op een apparaat dat nooit langzaam wordt? Kijk dan snel verder naar ons diverse aanbod in Chrome apparaten.

Lees meer!