Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op donderdag 21 september 2017

Volg ons

Ambitieuze plannen: Key takeaways over Google’s G Suite Cloud Webinar

7 minuten, 30 seconden leestijd Ambitieuze plannen: Key takeaways over Google’s G Suite Cloud Webinar

G Suite, voorheen bekend als Google Apps, is een intelligente "suite" van tools die het gemakkelijk maakt voor jou, om samen te werken met anderen en daardoor de totale productiviteit van jouw organisatie te verhogen. Het komt met een overvloed aan functies die communicatie, beheer en samenwerking gemakkelijk maken in de wereld van vandaag.

G Suite staat op het Google Cloud Platform, ofwel GCP. Dit platform is veelzijdig, flexibel en stelt ontwikkelaars in staat om applicaties op te bouwen, te hosten, gegevens op te slaan, te analyseren en nog veel meer te doen. Veel van deze mogelijkheden zijn te danken aan de onderliggende schaalbare infrastructuur die je vrijwel onbeperkt computerkracht geeft om de dingen te doen die je wilt.

Met zo'n krachtig aanbod is Google vandaag een belangrijke speler in de cloudmarkt. En door de laatste G Suite cloud-webinar, getiteld de 'G Suite Journey to the Cloud', veel aandacht heeft gekregen van experts in de industrie, cloud-liefhebbers, ontwikkelaars en iedereen die geïnteresseerd is in het leren van productiviteitstools van Google.

In deze tweedelige serie gaan we diep in op een aantal key takeaways van dit webinar. Het eerste deel zal zich vooral richten op de evolutie en de toekomst van GCP, de infrastructuur van Google en beveiliging, terwijl het tweede deel de G-suite en de toekomstige routekaart omvat.

Google Cloud Platform en waar het heen gaat

GCP is als een platform dat een scala aan diensten biedt van aangepaste oplossingen tot een volledig beheerde cloud-opslag. Een belangrijk aspect van GCP, is dat het aangepast kan worden op basis van de behoeften en voorkeuren van elk bedrijf, groot of klein.

Even terugkijkent, Google heeft oorspronkelijk de cloud gemaakt om zijn eigen services, zoals Gmail en search, uit te voeren. Snel realiseerde Google dat het gebruikt kon worden om aan de vraag te voldoen van de unieke eisen van bedrijven, zodat zijn ingenieurs snel begonnen te bouwen om aan deze behoeften te voldoen en zo hebben we vandaag GCP en G Suite.

Hoewel GCP begon als een volledig beheerd platform op basis van een serverloos / no-ops-model, begreep Google snel dat klanten het moeilijk vonden hun gegevens en applicaties te verplaatsen van fysieke opslag, zoals datacenters naar de cloud.

Om klanten te helpen de overgang te beheren, startte Google ongeveer zes jaar geleden een gevirtualiseerd model. In dit model worden alle bronnen verplaatst naar virtuele machines en van daaruit naar een volledig beheerd systeem. Aangezien sommige bedrijven gewoon een virtueel opslag- en computer willen hebben, werkt dit virtuele model goed voor hen.

Google wilt voortdurend zijn aanbod verbeteren om een leider in dit marktsegment te worden.

Toekomst

Om je een idee te geven over de inspanningen die zijn gedaan, is hier een overzicht van enkele gebieden waaraan de ingenieurs nu werken.

 • Access Control: Deze functie geeft toegang tot gegevens via korrel beleid, zodat je betere controle kunt krijgen over jouw beveiliging. Bijvoorbeeld, je kunt ervoor kiezen om slechts een paar privileges toe te kennen voor jouw productiesysteem voor betere efficiëntie en veiligheid.
 • Credentialing: Google is van plan twee-factor verificatie te implementeren met beveiligingssleutels en telemetrie voor alle producten om de toegang te vergemakkelijken en beter te beveiligen.
 • Self-manager stacks: Google wil meer "self-manager stacks" introduceren zoals Google Manage om routinetaken uit handen te nemen. Mocht je hier nog nooit van hebben gehoord, het is een open source tool dat patches beheert en installeert, zodat je kan blijven focussen op je core business.
 • Gratis tools: Google is van plan om meer gratis tools beschikbaar te maken die het makkelijk maken om data van machines naar GCP gratis te verplaatsen. Dit kan vooral handig zijn als je oude en niet zo cloud vriendelijke applicaties wilt migreren.
 • Coole apps: Een van de hoogtepunten vind ik, is het werk dat wordt gedaan om leuke apps te creëren. Sommige daarvan zijn:
  • Google App Engine: Met deze engine kun je jouw code gewoon kopiëren en plakken en Google zal het voor je uitvoeren.
  • Firebase: Dit is een geweldig hulpmiddel voor mobiele applicaties, en wordt automatisch geïntegreerd met GCP.
  • Google-container service: Populaire Google-apps zoals Gmail en search werken in deze containers. Nu wil Google deze dienst ook aan zijn klanten aanbieden met het Kubernetes open source distributienetwerk.
  • Google calculate engine: Dit is de ruwe kracht van de infrastructuur van Google die je kunt gebruiken om allerlei complexe berekeningen uit te voeren.
  • Apigee: Dit is een belangrijk hulpmiddel, vooral als je te maken hebt met legacy systems, omdat het een brug vormt tussen de wolk- en legacy-systemen. Op deze manier is het verplaatsen van jouw applicaties naar de cloud minder ingewikkeld.

Dit zijn enkele van de functies die we de komende maanden kunnen verwachten en met deze beperkte informatie is het duidelijk dat het een enorme impact deze apps en veranderingen kunnen hebben op jouw IT-systemen en jouw organisatorische productiviteit.

Nu is de vraag waarom kiezen voor GCP wanneer er zoveel platforms als AWS en Azure zijn. Het lijkt erop dat het Google ook in dezelfde lijnen dacht, en daarom is er over de voornaamste kenmerken van de infrastructuur van Google gepraat, om het punt te bereiken dat het veel meer is dan wat het oog opkomt.

Infrastructuur

Dit zijn de prestaties en kenmerken van Google-infrastructuur met daarbij de belangrijke functies vermeld.

 • De infrastructuur van Google is ongeëvenaard in snelheid en schaalbaarheid, en dit blijkt het meest uit de manier waarop het miljoenen Gmail- en Chrome-gebruikers ondersteunt.
 • De ingebouwde redundantie zorgt ervoor dat klanten de hele tijd toegang hebben tot hun sites.
 • Klantvriendelijke prijsstelling geeft Google een voorsprong op zijn concurrenten. Het maakt gebruik van de kleinste maat die beschikbaar is om het gebruik te meten, en dit helpt je natuurlijk om geld te besparen. Bijvoorbeeld, je betaalt per minuut voor het gebruik van virtuele machines en bij BigQuery data betaal je per seconden, zodat je betaalt voor wat je precies gebruikt.
 • Google is van plan om eind 2017 een brede geografische dekking te hebben, met meer dan 17 locaties wereldwijd, om aan de groeiende behoeften van on-demand diensten te voldoen.

netwerk structuur

Maar dat is niet alles.

Veiligheid

Als infrastructuur één kant van de munt is, is veiligheid de andere. Hieronder zal je lezen waar je rekening mee moet houden wat betreft de beveiliging in je organisatie.

Diepgaande verdediging

De vele hack incidenten die wereldwijd plaatsvinden, met als voorbeeld de veelbesproken rol van Russische hackers in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft weer eens de digitale beveiliging op de voorgrond gebracht.

De aanpak van Google draait om het idee, om meerdere beveiligingslagen te hebben om de gegevens op het platform te beschermen. Momenteel is de hardshell de meest voorkomende vorm van verdediging die in veel apps gebruikt wordt, maar dat alleen is niet genoeg, want zodra de firewall is overschreden, kunnen alle gegevens worden verkregen met een simpele gebruikersnaam en wachtwoord.

Daarom gebruikt Google een scala aan verschillende technieken, zoals encryptie, diepe inspectie van pakketten die door het systeem worden uitgevoerd, constante waakzaamheid voor inbraak en verkeerde toegang, en meer. In feite worden al deze technieken automatisch toegepast op alle diensten, zonder enige moeite die nodig is vanuit jou.

Vertrouwen creëren

Naast het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen, is Google van mening dat het even belangrijk is om jou het vertrouwen te geven. Daarom besteedt het veel tijd en moeite om certificaten van beveiligingsorganisaties te krijgen en audits van derden te implementeren om de beveiligingsniveaus te verhogen/verbeteren. Google voldoet op het moment aan de strengste veiligheidsnormen in de industrie, zoals HIPAA, EU Data Protection en privacy richtlijnen uit EU en Zuid-Korea.

Abstractie en automatisering

Google automatiseert veel "best practices" in beveiliging om de kansen op algemene fouten op elk niveau te verminderen. Google streeft er ook naar om innovatie te gebruiken om de vele uitdagingen aan te pakken die bij cloud veiligheid komen kijken.

Bovendien draaien de systemen automatisch op de allernieuwste beveiligingspatches, zodat je kunt richten op jouw bedrijf, zonder zorgen te maken over deze taken.

Dat gezegd te hebben, komt er eigenlijk één vraag naar voren bij verschillende organisaties, hoe kan je data omzetten om daar waarde aan te geven met al deze verschillende benaderingen en infrastructuur?

Google heeft een paar manieren om het beste uit jouw gegevens te halen met behulp van geavanceerde analyses, kunstmatige intelligentie, deep learning en machine algoritmes. Sommigen van hen worden hieronder beschreven.

 • Een geïntegreerd platform voor data analyse waarmee je kan streamen en samenwerken met behulp van real-time data.
 • Een volledig beheerde Hadoop en Spark dataproc om de kosten van het gebruik van Hadoop te verminderen.
 • Een data warehouse genaamd BigQuery dat serverloos, petabyte-formaat, schaalbaar is en werkt op een pay-as-you-go-model.
 • TensorFlow leert algoritmen die zijn gebaseerd op Google's onderzoek naar machine learning en AI.

Met behulp van deze verschillende technieken, stelt Google dat elke organisatie het beste uit zijn beschikbare gegevens kan halen.

Na zo'n diep inzicht in de activiteiten van Google en zijn vele componenten, zal de volgende blog gaan over G Suite, hoe het kan worden gebruikt om samenwerking en productiviteit te verhogen.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Google

Google Workspace

Zoek je het nieuwe werken anno nu? Je wenst overal en altijd te kunnen werken om jouw productiviteit te verhogen en te versimpelen?

Lees meer!
Okta

Okta

Geeft je het overzicht van alle applicaties in het bedrijf, maakt het inloggen makkelijker en zorgt voor meer controle en veiligheid.

Lees meer!
Backup en archivering

Backup en Archivering

Je hoeft je geen zorgen meer te maken als er perongeluk data wordt verwijderd, je kunt dit op elk gewenst moment terug halen en je hebt zelfs onbeperkte opslag!

Lees meer!
Hardware

Hardware

Wil jij ook kunnen werken op een apparaat dat nooit langzaam wordt? Kijk dan snel verder naar ons diverse aanbod in Chrome apparaten.

Lees meer!