Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op vrijdag 29 september 2017

Volg ons

G Suite Succesverhalen en wat kun je ermee?

6 minuten, 22 seconden leestijd G Suite Succesverhalen en wat kun je ermee?

In het vorige, tevens het eerste deel, van deze serie hebben we het gehad over het Google Cloud Platform (GCP), de onderliggende infrastructuur en verschillende beveiligingsmaatregelen die Google heeft genomen om gegevens en applicaties te beveiligen.

In dit tweede en tevens het slotgedeelte, zal het gebruik van G Suite en 4 succesvolle case studies besproken worden.

Wat is G Suite?

G Suite is een set intelligente apps die op het Google Cloud Platform staan. Het helpt je om een ​​heleboel dingen te doen zoals:

  • Documenten maken, spreadsheets en presentaties waar dan ook vandaan.
  • Samenwerken en gemakkelijk delen van documenten met collega's en klanten, die waar dan ook ter wereld zijn gevestigd.
  • Realtime toegang waar twee of meer medewerkers tegelijkertijd samenwerken op hetzelfde document.
  • Machine learning is ingebouwd in G Suite om routinetaken te verwerken, zoals een presentatie opmaken of een afspraak plannen.
  • Ondersteunt encryptie, zowel voor documenten die realtime worden bewerkt als opgeslagen documenten. Dit wordt op de de best mogelijke manier beveiligt.
  • Geeft betere controle en controleert toegang.

Naast de bovenstaande functies, gebruikt G Suite de kracht van de infrastructuur van Google. Of het nu wereldwijde distributie, beveiliging of schaalbaarheid is, G Suite krijgt dit alles en meer van de onderliggende GCP. Bovendien krijg je zelfs credits en beloningen voor het gebruik van bepaalde GCP-services via G Suite.

G Suite architectuur

G Suite Architectuur

Aangezien G Suite op het GCP werkt, heeft het toegang tot componenten zoals de Compute Engine, Security, Storage en Databases en BigQuery.

Vandaag de dag wil elke organisatie gepersonaliseerde diensten en producten aan elke klant aanbieden, door hun behoeften en verwachtingen te begrijpen. Om dit te doen, verzamelen organisaties gegevens uit verschillende bronnen, analyseren ze op patronen en krijgt inzichten op hun focusgebieden.

Als het gaat om G Suite, is BigQuery de manier om deze inzichten te krijgen. Wat is het en hoe kun je het gebruiken?

BigQuery

BigQuery is één van de eerste GCP-producten die verkrijgbaar was en blijft een van de populairste producten op dit platform.

Een van de hoogtepunten van BigQuery is dat je in staat bent om te werken in een schaalbare en hoogwaardige omgeving, zodat je verzekerd bent van de uptime en prestaties van jouw applicatie. Een ander aspect dat BigQuery onderscheidt van zijn concurrenten is haar hoge elasticiteit. Dit betekent dat je het type datasets dat je wilt laden in het datawarehouse verandert, zonder bestaande workflows te onderbreken. Dit is een handige functie die het mogelijk maakt om meer werk te doen in dezelfde tijd.

Ook de rekenkracht is één van de beste in de industrie. Google gebruikt bijvoorbeeld BigQuery om de logbestanden te vergelijken. Om je een perspectief te geven, moet Google elke dag honderdduizenden logbestanden doorzetten om zinvolle inzichten te krijgen over hun platform, producten en meer. Het feit dat Google BigQuery kan gebruiken, weerspiegelt effectief de gebruiksvriendelijke omgeving die het biedt om veel gegevens te vergelijken en te begrijpen.

Andere belangrijke aspecten van BigQuery zijn dat je standaard SQL kunt gebruiken voor het zoeken en je kunt ODBC-connectors (Open Database Connectivity specification)gebruiken om jouw gegevens naar het BigQuery-data warehouse te verplaatsen.

Het scoort ook op veiligheid en kosteneffectiviteit. Je wordt alleen gefactureerd voor het aantal seconden dat jouw zoekopdracht loopt en dit betekent dat de kosten weinig tot niets zullen zijn in vergelijking met het opstellen en uitvoeren van zoekopdrachten op jouw eigen infrastructuur. Wat veiligheid betreft, gebruikt Google een strikt toegangs- en beheersysteem voor identiteit om jouw gevoelige gegevens te beschermen tegen onbevoegde toegang.

Het nadeel is wel dat BigQuery geen visualisaties kan geven, en daarom heeft Google een tool ontwikkeld dat Data Studio genoemd wordt. Deze tool brengt gegevens uit meerdere bronnen, waaronder BigQuery, en maakt visualisaties van wat jij wilt. Met andere woorden, het verzamelt gegevens van verschillende plaatsen en zet ze in de vorm van een grafiek of tabel die visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen is.

Nadat er door de verschillende aspecten van G Suite is gegaan, gaan we nu verder op wat case studies. Hiermee wordt een idee gegeven hoe bepaalde bedrijven de kracht van GCP en G Suite zouden kunnen gebruiken om hun bedrijven te transformeren.

Evernote

Evernote Logo

Vanuit Google wordt er beweert dat Evernote één van de grootste succesverhalen van G Suite en GCP is. Toen dit bedrijf besloot om naar de cloud te gaan, moest het miljarden aantekeningen samen met bijlagen in vele notities migreren.\ Met de hulp van Google werd het binnen slechts 70 dagen gedaan zonder onderbreking van de dienst op welke manier dan ook, zodat geen enkele klant hier last van had.. Als bonus kon Evernote aanvullende analyses krijgen die inzichten in zijn activiteiten leverden.

Snapchat

Snapchat Logo

Snapchat is een ander succesverhaal van de infrastructuur van Google. Dit populaire social media platform is volledig op de Google App Engine gebouwd en de gehele infrastructuur wordt door Google onderhouden. Snapchat is geen eigenaar van en beheert de infrastructuur ook niet, waardoor het vrij is om op haar kernactiviteiten te blijven focussen.

Met miljarden video's en honderdduizenden gebruikers ondersteunt het Google Platform alles voor Snapchat.

Pokémon Go

Pokemon Go Logo

Dit is een andere interessante casestudy en ook een uitdagende. Pokémon Go bouwde een microservices architectuur met behulp van Kubernetes en kwam naar Google voor schaalbaarheid.

De ramingen werden getrokken en Google maakte de nodige middelen klaar voor gebruik. Maar het geweldige succes van Pokémon Go was iets dat noch Google noch Pokémon verwachtte, en dit betekende dat er 50 maal meer cloud datastore transacties waren dan ze hadden gepland.

Aangezien Google een vrijwel onbeperkt computergebruik en opslagvermogen heeft, was het mogelijk om meer resources toe te voegen naarmate het verkeer toenam. Hier heeft Google dan ook een goede leerervaring aan over gehouden en sindsdien hebben ze meer opties toegevoegd aan Kubernetes.

Spotify

Spotify Logo

Met behulp van GCP kan Spotify innoveren in zijn activiteiten. Eén van de belangrijkste verkooppunten is de gepersonaliseerde muziek die het aan haar gebruikers biedt, dus BigQuery was een "natuurlijke" verhuizing voor Spotify.

GCP hielp hun data verwerkingstijd van uren tot minuten te verminderen en kon tegelijkertijd betere inzichten krijgen over de muzikale voorkeuren van de gebruikers, met name wat betreft snelheid en nauwkeurigheid. Dit zorgde ervoor dat Spotify in real-time muziekgerelateerde beslissingen maakt om gebruikers een unieke ervaring te geven.

Wat kun je in de komende maanden verwachten van G Suite en GCP. Een aantal punten staan hieronder:

Org Node

Google heeft een Org Node geïntroduceerd om cloud projecten efficiënt te beheren. Deze functie brengt het gecentraliseerde beheer van alle GCP-producten onder de G Suite-beheerconsole voor betere controle. Het beste deel is dat het niet direct met de projecten reageert, maar de organisatie zichtbaar maakt en het makkelijk maakt om dingen zoals gecentraliseerde facturering te doen.

Identity Aware Proxy

Identity Aware Proxy of, IAP, creëert een proxy tussen het internet en jouw interne applicatie om je een extra beveiliging te geven. In IAP behandelt Google de authenticatie terwijl de proxy het automatisch valideren. Op deze manier hoef je niets te doen, terwijl je product meer veiligheid krijgt dan voorheen.

Stack driver integration

Stack drivers zijn geïntegreerd voor alle producten in GCP, dus je hebt een verbeterde functionaliteit zoals monitoring en beschikbaarheid tracking. Grafieken en tabellen zijn ook beschikbaar in deze engine, dus dit alles geeft je betere meldings- en waarschuwingsfuncties.

Dit was alvast een kijkje in de toekomst, wat gaat er nog komen en welke nieuwe functies horen daarbij. Hiermee hoop ik dat je een beter beeld hebt gekregen wat er mogelijk is en wat jouw beslissing mogelijk meer doordacht maakt om over te stappen naar deze omgeving.

Gewapend met dergelijke informatie, wat vind je van de G Suite? Zou je bereid zijn het uit te proberen?

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Google

Google Workspace

Zoek je het nieuwe werken anno nu? Je wenst overal en altijd te kunnen werken om jouw productiviteit te verhogen en te versimpelen?

Lees meer!
Okta

Okta

Geeft je het overzicht van alle applicaties in het bedrijf, maakt het inloggen makkelijker en zorgt voor meer controle en veiligheid.

Lees meer!
Backup en archivering

Backup en Archivering

Je hoeft je geen zorgen meer te maken als er perongeluk data wordt verwijderd, je kunt dit op elk gewenst moment terug halen en je hebt zelfs onbeperkte opslag!

Lees meer!
Hardware

Hardware

Wil jij ook kunnen werken op een apparaat dat nooit langzaam wordt? Kijk dan snel verder naar ons diverse aanbod in Chrome apparaten.

Lees meer!