Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op donderdag 7 september 2017

Volg ons

Is Chrome OS geschikt voor jou? Een 3 vragen quiz om erachter te komen

6 minuten, 23 seconden leestijd Is Chrome OS geschikt voor jou? Een 3 vragen quiz om erachter te komen

Chromebooks zijn niet zoals gewone computers

Zijn ze dan wel geschikt voor jouw behoeften? Deze drie vragen helpen je bij het vinden van het antwoord.

Google's Chrome OS is één van de meest verkeerd begrepen platformen ter wereld. Chromebooks zijn immers totaal verschillend van traditionele PC's, en daarom zijn er veel misvattingen over hoe ze werken, wat ze wel en niet kunnen.

Er wordt wel eens gevraagd door mensen of een Chromebook wel bij hun behoeften past. Nu heb ik een korte handleiding geschreven voor degene die zich dat afvragen. Of jij het bent of iemand die je weet, die nieuwsgierig is. De volgende drie vragen moeten helpen om wat licht te werpen op wat het platform kan en voor wie het zinvol is om te gebruiken.

1. Spendeer je het grootste deel van je tijd op het web en web-applicaties?

Chrome browser

Sta hier even bij stil, want het antwoord kun je verassen: Wat doe je het meest op een computer?

Als het merendeel van je tijd in een webbrowser wordt besteed, of het nu gaat om nieuwsberichten, surfen op sociale media of het gebruik van web-applicaties, zoals Gmail en Google Docs. Dan zal Chrome OS waarschijnlijk prima aansluiten bij jouw behoeften. In feite is er een goede kans dat het eigenlijk makkelijker zou maken dan een traditionele PC (meer over waarom in een minuut).

Nu is het belangrijk om je erop te wijzen dat zoiets als "web based applicatie", niet meteen betekent dat je online moet zijn om ermee te kunnen werken. Eén van de meest voorkomende misvattingen, die ik hoor over Chromebooks is dat ze compleet nutteloos zijn zonder een internetverbinding. In werkelijkheid, een enorm en steeds groeiend aantal  apps werken zowel online als offline, net zoals, Gmail, Google Docs, rekenmachine apps, agenda apps, nieuws apps, games, en zelfs Google Play Movies. (Je kunt in de Google Chrome Web Store nog meer voorbeelden vinden).

Eigenlijk is het zo dat de meeste mensen het gebruik van een Chromebook offline niet erg anders vinden dan een traditionele PC offline. Je kan niet op het web komen of downloaden, dat is logisch, maar afgezien van dingen die een actieve verbinding vereisen, is er niet veel wat je zou willen doen als het niet beschikbaar is.

2. Heb je specifiek lokale programma's, die je echt nodig hebt, of is het mogelijk dat de dingen die je doet, op een computer gedaan worden in een web based (en/of in een Android app) omgeving?

Chrome Apps

Bedenk even goed welke programma's je gebruikt die lokaal zijn geïnstalleerd op je PC, dingen zoals, tekstverwerkers, e-mailprogramma's, beeld- en videobewerkingssoftware of speciale software die je nodig hebt voor het werk.\ Denk nu aan hoeveel van deze programma's wel of niet vervangen kunnen worden door web based versies en / of Android applicaties.

Als je bijvoorbeeld Outlook voor e-mail gebruikt, is het prima om Microsoft's Outlook.com of Google's Gmail te gebruiken of gebruik de Outlook Android app? Als je op Microsoft Word vertrouwd op je PC, dan zal Microsoft's Office Online app of Google's Google Docs net zo goed kunnen werken. Wil je de volledige bewerkings functionaliteit, kies dan voor de betaalde versie. Als je Adobe Photoshop gebruikt om afbeeldingen te bewerken, kan een web based of app prima werken, zoals Pixlr of kies één van Android bewerkings apps (Adobe heeft zelfs een app) die aansluit bij jouw behoeften.

Als de antwoorden "ja" of zelfs "misschien" zijn, dan kan Chrome OS voor jou werken. Als je echter specifieke lokale software hebt die je absoluut nodig hebt en er geen geschikte web variant of app van is, kan het een uitdaging worden om over te gaan naar een Chromebook. Hoewel het besturingssysteem veel mogelijkheden biedt voor gewone dagelijkse taken, ga je geen zware multimedia-editors vinden voor het web of als een app. Dit geldt ook voor speciaal gemaakte software waarbij er alleen rekening is gehouden met Windows. De beschikbaarheid van Android applicaties kan sommige kloven wel overbruggen, maar het zal ze niet allemaal op overbruggen (vooral als het gaat om custom made bedrijfsprogramma's).

Er is nog een toevoeging daaraan: Google biedt een simpele tool, Chrome Remote Desktop, waarmee je o.a. een traditionele PC kunt besturen vanaf een Chromebook. Met deze tool, kan je effectief gebruik maken van je lokale PC software via een Chromebook, er van uit gaande dat je een PC hebt die beschikbaar is voor een remote sessie. Het is niet geheel ideaal, maar afhankelijk van je situatie en hoe vaak je lokale PC software gebruikt, is het misschien genoeg om de kloof te overbruggen.

3. Probeer eens een week lang alle werkzaamheden uit te voeren via je Chrome browser op je PC, zonder een lokaal programma te openen. Hoe bevalt dat?

Google search

Dit is de echte test. Om dit te laten werken, zal je waarschijnlijk een aantal aanpassingen moeten aanbrengen in je routine. Schakel over naar web-based applicaties, zoals Docs voor tekstbewerking als je dit nog niet hebt gedaan. Upload relevante bestanden naar bijvoorbeeld Dropbox of Drive, etc. Breng een paar minuten door in de Chrome Web Store om de juiste tools te vinden die je nodig hebt, ga er vervolgens mee aan de slag.

Optioneel: Als je de aanwezigheid van Android-apps nodig hebt om de kloof te overbruggen, gebruik dan Bluestacks, dat is een gratis PC en MAC compatibel programma dat je Android apps laat gebruiken op een traditionele OS computer. Het is niet perfect en zeker niet zoals een Chrome OS echt werkt, maar voor deze test zal het goed genoeg zijn om je een indruk te geven wat je er wel en niet mee kan.

Als je een week lang je lokale programma's kan negeren en alles wat je nodig hebt is in je browser of via een Android App te bereiken, zonder al te veel moeite, zal Chrome OS zeker voor jou werken. Als het te veel gedoe is, denk dan nog even na of je wel naar een Chromebook moet gaan.

Hou er rekening mee dat dit maar een simulatie is, een test van de basis tools en de beperkingen van de omgeving. Let erop dat het alleen gebruiken van de browser op een PC niet dezelfde ervaring zal geven als op een echte Chromebook.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, de reden waarom Chrome OS geen standaard lokale apps en functioneert als een traditionele PC omgeving is, omdat het gemaakt is voor een ander type persoon die niet de standaard lokale apps of de traditionele PC omgeving wilt. Het niet hebben van deze opties geeft een aantal aantrekkelijke voordelen.

Het Chrome OS systeem geeft je het gevoel dat de traditionele omgeving achterhaald is; De omslachtige installatie en procedures; De vervelende en tijdrovende upgrades; De noodzaak om applicaties handmatig bij te werken; De noodzaak om antivirussoftware te gebruiken (en de waarschijnlijkheid van de mogelijke consequenties van een virus); De afhankelijkheid van ingewikkelde drivers; en het onvermijdelijke vertraagde effect dat altijd lijkt te zijn op pc's, nadat je ze een paar maanden hebt.

Duidelijk en eenvoudig, je hebt namelijk niet meer te maken met bovenstaande problemen of irritaties. Bij het ingebruik nemen van Google's universal sync. systeem, zal OS ook op elke Chromebook eruit zien en voelen als jouw eigen persoonlijke apparaat, direct nadat je bent ingelogd. Al je data, instellingen, extensies en applicaties zijn direct en continu gesynchroniseerd, op die manier ben je niet meer gebonden aan één apparaat.

Met al deze voordelen kan een Chromebook een verfrissend alternatief zijn voor de traditionele PC, mits het zinvol is voor wat je nodig hebt. En het zal zeker niet bij iedereen passen.

Beantwoord de drie bovenstaande vragen en je komt erachter of het iets voor jou kan zijn.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Google

Google Workspace

Zoek je het nieuwe werken anno nu? Je wenst overal en altijd te kunnen werken om jouw productiviteit te verhogen en te versimpelen?

Lees meer!
Okta

Okta

Geeft je het overzicht van alle applicaties in het bedrijf, maakt het inloggen makkelijker en zorgt voor meer controle en veiligheid.

Lees meer!
Backup en archivering

Backup en Archivering

Je hoeft je geen zorgen meer te maken als er perongeluk data wordt verwijderd, je kunt dit op elk gewenst moment terug halen en je hebt zelfs onbeperkte opslag!

Lees meer!
Hardware

Hardware

Wil jij ook kunnen werken op een apparaat dat nooit langzaam wordt? Kijk dan snel verder naar ons diverse aanbod in Chrome apparaten.

Lees meer!