Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op dinsdag 4 september 2018

Volg ons

4 Chromebooks myths, ontkracht

7 minuten, 38 seconden leestijd 4 Chromebooks myths, ontkracht

Realiseer het of niet, je hebt waarschijnlijk veel geluiden gehoord over het Chrome OS-platform van Google. Tijd om feiten te scheiden van fictie.

Begin over Chromebooks bij een willekeurig online publiek, en je krijgt gegarandeerd een versie van een reactie te horen:

Waarom zou iemand voor een browser in een doos betalen?

Of misschien:
Google wil er juist van af komen, en het is een deel van Android, toch?

Ofwel:
Je kunt er niets op doen. Koop gewoon een echte computer in plaats van dat ding.

Dit zijn de soort misleidende uitspraken die er zijn gemaakt sinds de eerste dagen van het Chrome OS-platform van Google. Er is veel veranderd sinds het debuut van Chromebook - zowel met de software zelf als met de manier waarop we gebruik maken van technologie in het algemeen - maar de koppige oude onnauwkeurige beoordelingen blijven.

Hier in de echte wereld van 2018, maakt Google het steeds duidelijker dat het Chromebooks serieus neemt en dat deze systemen binnenkort niet zomaar verdwijnen. Het argument kan in feite gemaakt worden dat de Chromebook op weg is om een ​​geheel nieuw soort productiviteit machine te worden. Dit zie je terug in de goede sales. Er wordt dan ook steeds vaker met een frisse blik naar de mogelijkheden van OS gekeken.

Met andere woorden: dit is niet meer een klein experiment. En wat je van het verleden hebt gehoord, betekent niet dat het nu ook zo is.

Dus laten we eens een van de grootste Chromebook-mythen afstappen?

Mythe #1: Je kan niet veel doen met een Chromebook

Chrome OS is een ander type platform dan de meer traditionele besturingssystemen waaraan veel mensen gewend zijn, maar dat betekent niet dat het niets kan doen. Het betekent gewoon dat het dingen op een andere manier doet.

Bij een cloud besturingssysteem is Chrome OS hoofdzakelijk gericht op webgebaseerde applicaties. Dus, nee, je kunt de Microsoft Word-desktop app niet installeren op een Chromebook, omdat Chrome OS geen traditionele lokale pc-software gebruikt. Je kunt wel een web-based documentverwerking systeem gebruiken zoals Google Docs of je kunt Microsoft's eigen cloud-gebaseerde versie van haar Office-programma's gebruiken.

Maar wacht! Dankzij de recent toegevoegde ondersteuning voor Android-apps op Chrome OS, heb je nu ook de mogelijkheid om de volledige Microsoft Word Android-app op een Chromebook te installeren en direct naast je gewone browservensters te gebruiken. Je kunt zelfs gaan voor een minder kostbare optie van derden, zoals OfficeSuite Pro, Polaris Office of WPS Office.

Android apps

Op een soortgelijke manier kun je de Photoshop desktop app niet installeren op een Chromebook - maar je kunt de geïntegreerde Chrome OS beeldbewerker gebruiken voor eenvoudige tweaks of ga naar een aantal webbased programma’s (zoals Pixlr of Polarr) of Android apps (die gemaakt zijn door Adobe, Autodesk en Google) om het werk gedaan te krijgen.

Android apps

Tussen web-based tools en Android-apps, zou je verbaasd kunnen zijn over hoeveel je vandaag op een Chromebook kunt bereiken. En hier in dit 17e jaar van onze 21e eeuw, is de realiteit dat een grote hoeveelheid mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen via web-based of mobiel-georiënteerde software.

Dat zeggende, er zijn zeker uitzonderingen - en daarom is Chrome OS niet goed voor iedereen. Als je vertrouwd bent met lokale programma's of specifieke bureaubladtoepassingen, kan je niet leven zonder geschikte web- of Android-gebaseerde oplossingen, aangepaste bedrijfsprogramma's, professionele videobewerking programma's of andere specifieke soort software en is een Chromebook waarschijnlijk niet iets voor jou.

De bewering dat Chrome OS niets kan is eigenlijk een misverstand over hoe het platform werkt.

Mythe #2: Chromebooks zijn nutteloos zonder een internetverbinding

Voorheen waren de functionaliteiten wel erg beperkt bij een Chromebook zonder internetverbinding. Tegenwoordig is dat wel even wat anders.

Web-based diensten van Google zoals Gmail, Google Agenda, Google Drive en Google Docs hebben een offline toegang. De Chrome Web Store heeft daarnaast nog meer verschillende pagina's van andere offline apps - alles van nieuwsprogramma's tot notitie programma's en voice recorders.

Dan zijn er natuurlijk alle Android-apps die je kunt installeren, die allemaal offline werken, net als op je telefoon. Dit biedt eigenlijk enkele voordelen boven een traditionele desktop OS-configuratie, omdat veel diensten op gebieden zoals multimedia streaming (Netflix en YouTube!) de mogelijkheid bieden om inhoud voor offline-gebruik via hun Android-apps te downloaden, maar niet van hun websites.

Lang verhaal kort: Er zijn genoeg mogelijkheden om offline iets te kunnen doen. Als je kijkt naar andere apparaten heb je daar ook een internetverbinding nodig om live websites, video’s etc. te bekijken. Dit is dan ook niet anders.

Mythe #3: Android apps werken nauwelijks op Chrome OS

Ah, ja: nog één die is gebaseerd op oude informatie. Google heeft een paar verschillende pogingen doorgevoerd om Android-apps op Chromebooks te brengen - en in de typische Google-modus werden de meeste van hen op een publiek zichtbare bèta-stijl uitgevoerd.

Als je een jaar geleden Android apps op Chrome OS hebt geprobeerd, zal je waarschijnlijk verrast zijn geweest. De stabiliteit en beschikbaarheid van de verschillende Android apps op het platform is flink gegroeid sinds Google eerst met het idee begon te experimenteren.

Er is nog wel een maar: de ervaring met het gebruik van Android-apps op een Chromebook is nog steeds niet perfect en er is nog steeds vooruitgang te boeken. Het komt nog voor dat je een app niet even goed en mooi kunt gebruiken, wat je hier ook aan probeert te doen. En sommige Chromebooks lijken wel beter te zijn dan andere bij het uitvoeren van Android apps.

Chromebooks die nu uitkomen, lijken het best geschikt te zijn voor de taak. Ik heb de afgelopen weken van Asus's Chromebook Flip C302CA geprobeerd en ik ben aangenaam verrast hoe vlot de meeste apps die ik heb geïnstalleerd, afspelen en hoe ver zij zijn gegaan in verbeteren van de missende onderdelen die eerder voor mij in de Chrome OS-omgeving niet aanwezig waren.

Het heeft dan ook de potentie om veel meer te zijn. Je Chromebook is niet alleen een laptop, maar ook te gebruiken als Android tablet. Het is dus een device waar je veel meer mee kunt doen en veel minder aan uit hoeft te geven. De aanschafprijs is namelijk een heel stuk lager dan een traditionele laptop.

Mythe #4: Je kunt ook gewoon een Chrome-browser op een pc openen en dezelfde ervaring krijgen als op een Chromebook, plus nog veel meer.

Deze verklaring - meestal in mijn ervaring gemaakt door iemand die Chrome OS nog nooit in de huidige staat heeft gebruikt gedurende een langere periode - laat zien dat er een aantal misvattingen zijn over het platform. Je kunt natuurlijk wel de meeste webgebaseerde applicaties vanaf elke pc gebruiken. Maar om te zeggen dat het hetzelfde is als het gebruik van Chrome OS, dan mis je een aantal belangrijke factoren en mis en ook het punt van het nut van een Chromebook.

De reden dat Chrome OS geen lokale applicaties uitvoert en als een traditionele pc-omgeving werkt, is omdat het type persoon waarvoor het platform is ontworpen, geen lokale toepassingen of een traditionele pc-omgeving nodig heeft. Ook kan het wegnemen van deze elementen een aantal aantrekkelijke voordelen bieden.

De reden dat Chrome OS geen lokale applicaties uitvoert en als een traditionele pc-omgeving werkt, is omdat het type persoon waarvoor het platform is ontworpen, geen lokale toepassingen of een traditionele pc-omgeving nodig heeft. Het elimineren van deze elementen kan een aantal aantrekkelijke voordelen bieden.

Vanzelfsprekend is het opstarten van Chrome OS-systemen waarbij je bijna direct online bent. Ze geven het gevoel dat traditionele computersystemen verouderd zijn: de omslachtige installatie en installatieprocedures; de vervelende en tijdrovende OS upgrades; de noodzaak om applicaties handmatig bij te werken; de noodzaak om antivirussoftware te gebruiken (en de bijbehorende waarschijnlijkheid en mogelijke gevolgen van infectie); de afhankelijkheid van ingewikkelde bestuurders; en het onvermijdelijke vertraagde effect dat altijd lijkt te ontstaan op pc's nadat je ze een paar maanden in gebruik hebt.

Chrome OS is voortdurend aan het verbeteren, met nieuwe software updates die op de achtergrond op het apparaat worden geplaatst om de paar weken, zonder dat je daar iets van merkt. In het universele sync systeem van Google - worden alle gegevens, instellingen, extensies en applicaties continu en automatisch opgeslagen en deze zijn direct beschikbaar op elk apparaat waar je op inlogt. En je hebt een unieke vormgeving die zeker niet hetzelfde is als wat je zou krijgen op een traditionele pc.

En dat gaat niet eens over de mogelijkheden die ontstaan door de aanwezigheid van Android-apps op het platform, die gebruikt kunnen worden. Het in staat zijn om dezelfde apps die je op jouw telefoon hebt ook te kunnen gebruiken op de pc - zowel degene die meer volledig zijn dan hun webgebaseerde varianten of zelfs de desktop varianten - is een behoorlijk krachtig voordeel.

Ik zal het nog eens zeggen: Chrome OS is niet geschikt voor iedereen - en dat is oké. Het hoeft namelijk niet zo te zijn. Zoals alles, heeft het een deel van voor- en nadelen, en wat voor één persoon zinvol is, maakt het niet perse zinvol voor de ander.

Het maakt niet uit hoe je ernaar kijkt, maar het hele platform beoordelen op basis van onjuiste informatie is niet wat je zou willen doen.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Google

Google Workspace

Zoek je het nieuwe werken anno nu? Je wenst overal en altijd te kunnen werken om jouw productiviteit te verhogen en te versimpelen?

Lees meer!
Okta

Okta

Geeft je het overzicht van alle applicaties in het bedrijf, maakt het inloggen makkelijker en zorgt voor meer controle en veiligheid.

Lees meer!
Backup en archivering

Backup en Archivering

Je hoeft je geen zorgen meer te maken als er perongeluk data wordt verwijderd, je kunt dit op elk gewenst moment terug halen en je hebt zelfs onbeperkte opslag!

Lees meer!
Hardware

Hardware

Wil jij ook kunnen werken op een apparaat dat nooit langzaam wordt? Kijk dan snel verder naar ons diverse aanbod in Chrome apparaten.

Lees meer!